Neka se lokalni glasovi čuju (3.dio)

Neka se lokalni glasovi čuju (3.dio)

Nakon dva veoma uspješno provedena projekta, oslanjajući se uvijek na rezultate prošlog, nastojimo osigurati održivost i prepoznatljivost projekta te ponajviše utjecaj na pozitivne promjene u sektoru mladih u lokalnoj i regionalnoj zajednici.

Treći nastavak projekta (1.9. – 15.12.2014.) u području demokratizacije mladih i njihova aktivnog uključivanja u procese kreiranja lokalnih politika prema mladima usmjeren je na osnaživanje kreiranjem priručnika o sudjelovanju mladih u procesu donošenja (političkih) odluka.

Na temelju rezultata dvodnevnih radionica s mladima i zaključaka realiziranog sastanka na kojem su mladi, obzirom na analizu stanja mladih u njihovim zajednicama predstavili osobama odgovornima za politike prema mladima u 14 gradova PGŽ-e svoje ideje, zamisli, projekte te prijedloge rješenja problema s kojima se mladi  suočavaju dok su odgovorne osobe ispred gradova odgovarale mladima na njihove prijedloge dajući konkretne savjete i mogućnosti koje su ostvarive sukladno njihovim prijedlozima, uspostavljajući tako konkretnu i direktnu suradnju te moguće partnerstvo u kontekstu problematike mladih u lokalnim zajednicama unutar Županije.

Za potrebe osiguravanja sustavne podrške mladima za što kvalitetnije informiranje, samorealiziranje te uključivanje u donošenje odluka te kreiranje lokalnih politika prema mladima što će utjecati na povećanje kvalitete života mladih u lokalnim zajednicama osmislit će se edukativno-informativne jednodnevne radionice za mlade i osobe odgovorne za politike prema mladima u 14 gradova Primorsko – goranske županije (uključujući i općine). Osim informiranja mladih o postojećim demokratkim strukturama i organiziranim oblicima mladih (udruge, klubovi centri i info centri za mlade, Savjeti mladih), sudinicima će se predstaviti i regionalni informativni portal za mlade koji će im se otvoriti i kao mogućnost da sami mladi uređuju sadržaj portala objavljivajući najave svojih događanja te vijesti od značaja mladima, informirajući tako jedni druge utječući na povećanje uključivanja mladih u iste.

Kako bi osnažili mlade za uključivanje ali i uspostavili nužnu infrastrukturnu suradnju, podršku i partnerstvo lokalnih vlasti odgovornih za rad s mladima, nužno je i njih uključit u projekt. Obzirom na povratne informacije i potrebe osoba odgovornih za politike prema mladima, oni su izrazili potrebu za stručnim usavršavanjem te bilo kojim oblikom podrške u radu s mladima odnosno Savjetima mladih na koji se nastojalo odgovoriti ovim projektom, odnosno kreiranjem priručnika za kreiranje politike prema mladima i smjernicama za rad sa Savjetima mladih.

Autori priručnika su relevantni stručnjaci u istraživanju potreba mladih s iskustvom u politikama za mlade te koordiniranju i donošenju lokalnih politika prema mladima. Oni su svoje znanje pretočili u priručnik koji će, osim osobama odgovornima za kreiranje politika osvijestiti i ukazati način na koji da uključe mlade u proces donošenja odluka, biti od velike pomoći i mladim korisnicima projekta kako bi se upoznali i pripremili na moguće načine uključivanja u proces i kvalitetno pripremili za sudjelovanje u istom.

Priručnik je u fazi tiskanja a njegov sažetak putem kojeg su provedene online i face-to-face konzultacije u svih 14 uključenih jedinica lokalne samouprave pogledate ovdje.

Projekt je ostvaren uz podršku Primorsko-goranske županije kroz natječaj iz područja samoorganiziranja, informiranja i uključivanja mladih za 2014. godinu.