Eurodesk multiplikatori

Vrijeme trajanja projekta: 2011. - trenutno

Naša udruga od 2011. godine djeluje kao Eurodesk multiplikator u suradnji s Agencijom za mobilnost i programe EU na programu Eurodesk Hrvatska.

Eurodesk je besplatni info-servis Europske komisije kojemu je svrha pružiti mladima i svima koji rade s mladima kvalitetne informacije o europskim programima i politikama za mlade, s ciljem promicanja i mobilnosti u svrhu učenja i usavršavanja.

Kao multiplikatori dio smo mreže koju čine središnji ured u Bruxellesu, nacionalni koordinatori iz 33 europske države i preko 1 300 lokalnih i regionalnih partnera. Sve navedeno čini nas izvorom i epicentrom informiranja o (EU) mogućnostima za mlade i dijelom Eurodesk obitelji diljem Europe i EU.

Sva pitanja vezana za EU mogućnosti za mlade možete postaviti na e-mail:

[email protected] a mi se obavezujemo da ćemo na isti odgovoriti u roku 3 radna dana.

U sklopu ove suradnje zaduženi smo za objavljivanje članaka na krovnom europskom portalu za mlade kojima promoviramo mogućnosti za mlade, primjere dobre prakse kao i same aktivne mlade u lokalnoj zajednici. Ovim putem upućujemo otvoreni poziv svim mladima kao i onima koji rade s mladima da nam pošalju svoje primjere dobre prakse koje bi voljeli putem ovog relevantnog portala najaviti, promovirati i ispričati.

U 2014. godini realizirali smo niz aktivnosti s ciljem informiranja i uključivanja mladih, a jedno od ključnih događanja koji je obilježio naš rad u kontekstu Eurodeska u prošloj godini je i izrada promotivne online kampanje namijenjene informiranju mladih o izborima za Europski parlament koji je utjecao na podizanje njihove razine znanja i poznavanja te uloge Europskog parlamenta općenito kao i u kontekstu donošenja i provedbe politike za mlade koja uvelike utječe i na život mladih u Hrvatskoj, kao članici Europske unije.

Više o kampanji pronađite ovdje.


Eurodeskovo studijsko putovanje u Poljsku

Od 23.11. do 27.11.2015. s kolegicama Danijelom Bujević iz Udruge Zamisli i Adom Reić iz Info zone boravili smo u Poljskoj, točnije u Varšavi i Gdanjsku, gdje smo upoznali strukturu poljskog Eurodeska, kao i načine djelovanja organizacija zaduženih za informiranje mladih u Poljskoj.

U Varšavi su nas ugostili u Fundaciji za razvoj sistema edukacije, organizaciji odgovornoj za informativne i edukativne inicijative u Poljskoj, a posjetili smo i malen, ali impresivan centar za mlade Mierz Wysoko u ulici Brzeska, poznatoj po izrazitim socijalnim problemima, koji nastoji okupiti marginalizirane skupine djece i mladih te ih osnažiti i uključiti u zajednicu

U Pomeraniji smo se upoznali s dva centra za mlade (Ognisko Pracy Pozaszkolnej u Starogardu Gdanskom i EDUQ u Leborku) koji su ujedno i multiplikatori Eurodeska, kao i u samom Gdanjsku s organizacijom Stowarzyszenie Morena, odgovornom za najveću regionalnu Eurodesk mrežu u Europi.

Time to move: Svečane mrvice_party mobilnosti

U sklopu kampanje Eurodeska Time to move od 23.9. do 2.10. Udruga Regionalni info centar za mlade Rijeka – UMKI na svojim Facebook stranicama održala je kulinarsko-mobilni kviz izbacujući dva puta tjedno nagradna pitanja vezana uz kulinarstvo i mobilnost u pop kulturi, a koji je za cilj imao informirati mlade o nadloazećem, finalnom druženju Svečane mrvice. Pobjednici kviza na navedenom druženju osvojili su jedno piće dobrodošlice po svom izboru.

Finalno događanje Svečane mrvice održalo se 3. listopada 2015. u kasnim popodnevnim satima. Bilo je to druženje mladih posvećeno mobilnosti na kojem smo se više upoznali s volonterima iz Poljske i Makedonije, družili s riječkim ESN-om i ostalim mladima zainteresiranim za mogućnosti koje nudi mobilnost i volontiranje. Kratku uvodnu riječ održali su Danijel Vasilj, programski voditelj Udruge Regionalni info centar za mlade, i Igor Pavlić, predstavnik riječkog ESN-a.

Ostatak druženja nastavio se u ugodnom i neformalnom tonu uz fine poljske specijalitete Pieroge koje nam je pripremila naša volonterka Marta Szymankiewicz iz Poljske, makedonski ajvar, specijalitet zemlje iz koje nam dolazi naš volonter Duško Puckovski, i ostale prigodne grickalice.

Svečane mrvice zaključene su sa novim poznanstvima i mnoštvom novih informacija o mogućnostima za mlade!

#zivaknjiznicaRI za Europski tjedan mladih 2015.

Povodom Europskog tjedna mladih organiziramo “Živu knjižnicu” putem koje iz prve ruke možete saznati sve što vas zanima o mogućnostima za mlade:

// Europska volonterska služba // razmjene mladih // studentska mobilnost // strukturirani dijalog // predrasude prema LGBTQ zajednici // općenite informacije o Erasmus+ programu //

Sve su to teme “žive knjižnice” koja će se održati u utorak, 28. travnja 2015., od 17 do 19 sati u prostoru našeg kluba za mlade na adresi Kružna 8 (1. kat).

Na jednom će mjestu okupit ćemo osobe (tzv. žive knjige) s različitim iskustvima iz navedenih tema, a okupljeni će u ugodnoj atmosferi moći uživati u „čitanju“.

Dođi i “prolistaj ih” a sa sobom ponesi jedinstven bookmarker za uspomenu i brojne goodies-e! 🙂


Europski tjedan mladih organiziramo uz podršku Agencije za mobilnost i programe EU kroz program EURODESK-a a u suradnji s Centorm tehničke kulture u Rijeci.

Tjedan se obilježava diljem Europe s ciljem poticanja mladih na sudjelovanje u civilnom sektoru i tržištu rada jačanjem i razvijanjem njihovih znanja i vještina.

O Europskom tjednu mladih saznaj više na http://www.mobilnost.hr/index.php?id=1086.