Portal / baza nevladinih organizacija / udruga

Vrijeme trajanja projekta: ?

Jedinstvena, integrirana on-line baza svih registriranih organizacija civilnog društva u Hrvatskoj kao i zemljama regije (Slovenija, Srbija, Makedonija, Crna Gora) koja bilježi oko 95.000 registriranih organizacija cijelog civilnog sektora na prostoru 4 susjedne zemlje.

Građani i grupe građana rijetko mogu doći do informacija o udrugama i aktivnostima kojima se one bave, bilo da se radi o zaštiti njihovih prava, mogućnosti uključivanja u njihove aktivnosti, volontiranja i učenja te stručnjaka za mlade koje mogu kontaktirati i savjetovati se.

Uključivanjem u pregovore pristupanja EU, pojavila se potreba za pronalaženjem kvalitetnih partnera na terenu, kako u nacionalnim okvirima, tako i u Europskim. Baza udruga postaje resurs i za strane partnere kako bi istražili i pronašli kvalitetne partnere u republici Hrvatskoj.

VIZIJA I CILJEVI

Cilj Baze udruga je vidljivost i brzi protok informacija, kako bi se osigurala informiranost svih dionika društva, a ostvaruje se kroz standardizirane web stranice koje uključuju mogućnost pregleda i pretraživanja osnovnih informacija i aktivnosti svake pojedine nevladine organizacije.

Bazom podataka udruga se osigurava vidljivost udruga s područja partnera ex Yugoslavije (Balkana) kroz objavu kapaciteta projekata i aktivnosti koje svaka udruga može samostalno unositi u svoj prostor osiguran u ovoj bazi. Na taj način želi se omogućiti informiranje i time približavanje svake udruge svojim sadašnjim i budućim korisnicima, partnerima, institucijama i cijeloj zajednici.  S druge strane, građanima kao pojedincima ili kroz organizacije i institucije, omogućava se mobilnost i mogućnost stjecanja iskustva, te mogućnost volontiranja i zapošljavanja u civilnom, tj. građanskom sektoru.

Cijeli koncept zasnovan je na informatičkim tehnologijama, na način da svaka nevladina organizacija dobiva svoju lozinku i mogućnost uređivanja svojih podataka, te postavljanju novosti. Na taj način svaki posjetitelj, odnosno korisnik stranica aktivno sudjeluje u informiranju zajednice.

Svi podaci o organizacijama i najave automatski se dijele sa svakim zainteresiranim portalom. Sve što pojedini portal (institucija, lokalna samouprava, mediji, udruge, pojedinci) treba učiniti jest zatražiti vijest prema željenom filteru po ciljnoj grupi vijesti, geografskom području, djelatnosti udruge te jeziku.

Ovim istraživanjem će se sprovesti najveće stručno ispitivanje po pitanju politike mladih, kategoriziranju i standardiziranju stručnjaka u radu s mladima uspostavljajući primjer dobre prakse funkcioniranja nevladinog sektora i lokalne samouprave odnosno državnih institucija.

Ovaj model predstavlja pilot projekt buduće Europske regionalne mreže u suradnji i partnerstvu s državnim i lokalnim institucijama.

Višejezična (neograničen broj jezika) platforma i fleksibilnost predstavljaju osnovnu jednostavne implementacije u suradnji nacionalnog NGO partnera i tijela državne uprave dotične zemlje.

Portal iznimno utječe na povećanje vidljivosti rada udruga, njihovih programa i projekata te olakšava pretragu putem tražilice po kriterijima (nazivu, gradu/općini, području djelovanja i aktivnosti) što uvelike pojednostavljuje dvosmjerenu komunikaciju s potencijalnim korisnicima, volonterima, zaposlenicima te sektorsko i međusektorsko umrežavanje kao i uspostavljanje suradnje i partnerstva na projektima.

PPT prezetacija projekta