Akcijski tjedan protiv diskriminacije

Vrijeme trajanja projekta: ?

Football Against Racism in Europe (FARE) je organizacija koja kroz nogomet provodi borbu protiv bilo kakve diskriminacije u nogometu: na stadionu, na terenu, u svlačionici, na treningu, u uredima i učionicama; od strane navijača, igrača, menadžera, trenera, službenika ili predavača.

UMKI kao glavni FARE-ov koordinator za područje Hrvatske od davne 2003. godine sudjeluje u kampanjama osmišljavajući i provodeći aktivnosti u Hrvatskoj u sklopu kampanja kao što su “Svi različiti, svi jednaki”, “Pokaži crveni karton rasizmu” te brojnim drugima, promovirajući ljudska prava na nogometnim stadionima i u društvu. Kao i dosadašnjima, i u ovoj akciji jasno ističemo stav protiv bilo kakvih oblika diskriminacije na nogometnim terenima.

Kao i svake godine, obilježavanjem dvotjednog akcijskog tjedna cilj je ujediniti tisuće skupina, organizacija i udruga kako bi proslavile načela raznolikosti, suzbijanja netrpeljivosti i isključenosti u nogometu na lokalnoj ili regionalnoj razini, a koja se bore s diskriminacijom, promoviraju socijalnu uključenost i kroz sport zbližavaju ljude koji pripadaju različitim zajednicama. Na ovaj način, Fare kao organizator želi potaknuti skupine širom Europe da poduzmu nešto protiv isključenosti.

U sklopu akcije u 2014. godini, UMKI je bio organizator i sudionik međunarodnog nogometnog turnira koji se održao u Surčinu, u Srbiji, 25. i 26. listopada 2014. Ovim turnirom poslana je jasna poruka da na nogometnim stadionima nema mjesta mržnji, rasizmu, nacionalizmu te ostalim oblicima diskriminacije. Osim ovog događaja, održana je i panel rasprava kao i predstavljanje FARE-ovog priručnika u Zagrebu.

FARE vodič

Ovu akciju, osim mnogobrojnih skupina širom Europe, podržali su i neki od najboljih nogometaša današnjice, te je cijela akcija implementirana u Ligu prvaka, kao i Europsku ligu uz podršku predsjednika UEFA-e Michela Platinia.

Koordinator projekta:

Samir Rizvić
[email protected] 

Službena stranica FARE<-a