Priznanja i nagrade

FUTSAL LIGA RIJEKA 

UVOD

Zdravi stilovi života su jedan od bitnih ciljeva i smisao našega grada koji dostojno nosi naziv  „Rijeka zdravi grad“.

Osmišljena je malonogomenta liga s ciljem koordiniranja klubova građana okupljenih oko poduzeća i obrta te omogućavanja sportske rekreacije građana od 18+ godina promovirajući kulturu sporta i grad sporta.

Kroz inicijativu stvaranja prve malonogometne lige u Gradu Rijeci, ostvarenje cilja 15 godišnjeg postojanja i vizije za povećanje sportskih objekta u našem gradu zaokružili smo program Futsal liga Rijeka.

Malonogometna liga Rijeka je osnovana u mjesecu rujnu 2002. godine sa ciljem popularizacije ovog sporta i sa što bližom vizijom osnivanja više liga (Rekreacijska za poduzeća i Liga za razvoj novih klubova kroz školu malog nogometa za mlade) i našom pomoći u registriranju udruga – malonogometnih klubova kao tehnička potpora, a ne stvaranja malonogometnog monopola ili podsaveza.

Misija Futsal lige Rijeka je uključivanje što više mladih, motivirajući ih kroz vid sporta i rekreacije starijih, odnosno njihovih roditelja ili poznanika.

POVIJEST RAZVOJA:

1999., 2000., 2001.

 • Malonogometni turnir “Fluminensis anima” (Riječka duša) – donacija Centru za radno proizvodne aktivnosti invalidnih osoba
 • donacija za osnivanje i pokretanje MNK “Kastav”
 • donacija za prvo maturalno putovanje Ekonomskoj školi maturantima sa cerebralnom paralizom

Rujan 2002.

okupljanje i osnivanje Rekreacijske malonogometne lige (20 poduzeća)

Veljača 2003.

osnivanje Malonogometne lige Rijeka kao pripreme u osnivanju klubova i postajanje punopravnih članova u HNS-u

Kolovoz 2003.

Broj sudionika – ekipa doseže broj od 48 ali dogovorom i procjenom kvalitetnog funkcioniranja lige brojka se zaokružila na 40 ekipa

Ostvarenje vizije i misije očituje se kroz namjenu financijskih sredstava na načina da se nakon podmirenja svih troškova ostvareni dobitak ulaže u donaciju klubovima ili institucijama za mlade ili u projekte za razvoj tolerancije među pojedincima i različitim kulturama, jer jedino na taj način se ljudima i ekipama može vratiti povjerenje da se ovaj sport ponovo oformi i omasovi u Rijeci.

Kao rezultat velikog broja zainteresiranih prije svega rekreativaca, radnika raznih poduzeća naše regije, u rujnu 2002. godine osnovana je i krenula s natjecanjem Rekreacijska malonogometna liga Rijeka. Liga je okupila 20 ekipa većinom poduzeća i obrta s područja grada Rijeke, Opatije, Kastva i Grobnika odakle dolazi i jedna od dvije ženske ekipe kao ravnopravne sudionice natjecanja. Već sljedeće godine (2003.) zbog sve većeg interesa i popularnosti Lige natjecanje se proširilo za novih 20 ekipa kada je osnovana i Malonogometna liga Rijeka.

Tijekom daljnjeg razvoja natjecanja od sezone 2004/2005 ujedinili smo lige pod jednim imenom ‘’FULIRI’’ čiji je naziv proizašao iz prva dva slova pojedinih riječi punog naziva natjecanja Futsal Liga Rijeka.

Ponosimo se što smo jedini u Hrvatskoj dobitnici nagrade Europske unije i organizacije FARE (nogometom protiv rasizma) za promicanje sporta u borbi za jednaka prava svih ljudi i protiv diskriminacije, te što smo postali punopravni članovi HNS-a za mali nogomet. Naša nastojanja i broj ekipa prepoznao je i HNS kao inicijativu koja bi mogla omogućiti pokretanje službene lige u malom nogometu u Rijeci, koja jedino u našem gradu ne postoji kao u ostalim gradovima Hrvatske.

Futsal liga Rijeka je danas član Hrvatskog nogometnog saveza, Riječkog sportskog saveza i jedina članica UEFA-e u Hrvatskoj koja je dobila nagradu za promicanje sporta i borbe protiv svih oblika diskriminacija u nogometu. Pokazatelji rada i rezultata rezultirali su priznanjima od strane Vijeća Europe kao izabrani primjer dobre prakse u provođenju kampanje “Svi različiti-svi jednaki” na konferenciji u Malmo-u 2007, te imenovanje nacionalnih koordinatora od strane UEFA-e za provedbu programa rada sa navijačima na završnici Europskog prvenstva UEFA EURO08 u Austriji i Švicarskoj.

Sa navedenim brojem članova i ekipa u našem gradu, liga postaje jedan od većih sportskih kolektiva koji bi trebao pokrenuti i ostale sportove u vidu rekreacije i stvaranja boljih uvjeta mladima našeg grada “Rijeka zdravi grad” – grad mediteranskih igara.

Pokazatelji Futsal lige Rijeka

Malonogometna liga Rijeka

Rekreacijska malonogometna liga

Malonogometni predbožićni turnir 24 sata

Kup grada Rijeke

Otvorena liga “Moja ulica, moja ekipa”


Sudjelovanje u kampanji Vijeća Europe “Svi različiti – svi jednaki” u partnerstvu sa Ministarstvom obitelji branitelja i međugeneracijske solidarnosti

Projekt je nastavak “Europske kampanje za mlade protiv rasizma, ksenofobije, antisemitizma i netolerancije”, koja se pod pokroviteljstvom Vijeća Europe provodi od 1995. godine. Svrha projekta je promicanje različitosti, uključivanja i sudjelovanja mladih u društvu sa jednakim pravima i mogućnostima za svih.

U skladu s preporukama tijela Europske unije, aktivnosti kampanje provode se na nacionalnom nivou, uključujući lokalna i regionalna partnerstva kroz različite institucionalne i van-institucionalne oblike djelovanja, sa glavnim ciljem edukacije i podizanja svijesti o različitim oblicima diskriminacije koji se svakodnevno događaju u društvu koji se u Hrvatskoj počeo provoditi pod pokroviteljstvom Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i Vijeća Europe.

NOGOMETNA  UTAKMICA “Dame i gospoda”

13. svibnja 2006., Rijeka – stadion Kantrida

Utakmica se odigrala pred utakmicu zadnjeg kola službene Hrvatske nogometne lige između HNK Rijeka – NK Varteks u trajanju po 20 minuta. Na jednoj su se strani nalazile ponajbolje hrvatske nogometašice koje su odigrale svih 40 minuta dok su se na drugoj strani izmijenile dvije postave gospode. Početni udarac sa centra izveo je novinar mr.sc.iur. Ivan Milatić (sportsko pravo) kao predstavnik osoba sa invaliditetom.

Prije samog početka (17.45h) službene utakmice hrvatskog nogometnog prvenstva između HNK Rijeka – NK Varteks izvela se himna Europske unije Oda radosti (van Beethoven).  U izvođenju himne članovi omladinskog pogona HNK Rijeka iznjeli su službeni trasparent “Svi različiti – svi jednaki” u pratnji službenih prestavnika rimokatoličke, muslimanske, židovske i pravoslavne zajednice.

MALONOGOMETNI  TURNIR Rebel discount na Dan Sv. Vida zaštitnika Rijeke

14.-15. lipanj 2006., Dvorana 3.maj – Rijeka

MEĐUNARODNI NOGOMETNI  TURNIR U SKLOPU BORBE PROTIV RASIZMA

04-06. kolovoz 2006., Smederevo – stadion FK  Smederevo, Srbija

Međunarodni turnir mlađih kategorija u nogometu. Na turniru SU sudjelovala djeca rođena 1991. godine i mlađi. Turnir je organiziran sa ciljem borbe protiv rasizma, nacionalizma, nasilja i drugih oblika lošeg ponašanja u nogometu. Na turniru se promovirala ideja rasne, vjerske te nacionalne tolerancije, te multinacionalizma i mira.

PROMOCIJA NACIONALNE KAMPANJE U EUROPI BARCELONA, 2006. i PARIS 2007.

Emine Bozkurt, članica Europskog parlamenta

Jose Garcia Vasquez, predsjednik Europskog sportskog homoseksualnog saveza

Bella Bello Bitugu, Sveučilište u Insbrucku

Brian Kerr, trener reprezentacije Republike Irske

Joan Laporta Estruch, predsjednik NK Barcelona

Carlos Ferreyra Nunez, predsjednik Španjolske antirasističke organizacije

NOGOMETNA  UTAKMICA u sklopu kampanje EURO 2012 UEFA FARE “Stop rasizmu” i Vijeća Europe “Svi različiti – Svi jednaki”

Nogomet spaja, rasizam razdvaja

11. listopad 2006., Zagreb – nogometni centar Maksimir

Nogometni turnir između navijača Hrvatske i Engleske odigrao se po skupinama u tri dobne kategorije: do 29 (aktivni), 39 (rekreativci) i 49 (veterani) godina starosti.

Prije službenog početka turnira svi sudionici su dobili prigodne poklon pakete od strane Hrvatskog nogometnog saveza, Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i FARE – football against racism in europe, te zajedničko fotografiranje sa protokolarnim uzvanicima.

Neposredno prije službene utakmice nacionalnih reprezentacija na Maksimirskom stadionu bila je službena najava ove akcije od strane službenog spikera i prikazan deset metarski trasparent organizatora ove kampanje.

Tijekom utakmice na LED-ekranima se prikazivao službeni logotip, znakovi i slogani akcije i njihovih organizatora.

NOGOMETNA  UTAKMICA Romi – Nacionalne manjine u sklopu kampanje Vijeća Europe “Svi različiti – Svi jednaki”

30. studeni 2006., Rijeka – SRC Belveder

Nogometne utakmice za djecu i mladež: utakmica se odigrala u kategorijama: morčići, mlađi pioniri i juniori iz redova članstva sportskog društva Roma protiv gostiju

Nogometna utakmica seniora: između ekipe Selekcija nacionalnih manjina protiv Nacionalne nogometne selekcije Roma Hrvatske

PRESS KONFERENCIJA

Kulturno umjetnički program u Kulturnom domu Filodramatika:  Bal Roma: prezentacija romske poezije, plesa, pjesme, slikarstva….

NOGOMETNI  TURNIR 24 SATA u sklopu kampanje Vijeća Europe “Svi različiti – Svi jednaki”

25.-26. prosinac 2006., Dvorana Mladosti – Rijeka

Pokrovitelji: Grad Rijeka, Riječka nadbiskupija

Zbog atraktivnosti, gledanosti i dobrog imidža turnir se igrao 24 sata. Turnir je započeo u ponedjeljak 25. prosinac 2006. u 19.00 sati, igrao se cijelu noć i završio 26. prosinac 2006. u 19.00 sati.

NOGOMETNA  UTAKMICA “Kutija šibica” u sklopu kampanje Vijeća Europe “Svi različiti – svi jednaki”

Prije utakmice za 3. mjesto odigrana je revijalna utakmica između “Hrvatske repezentacije Roma” i ekipe “nacionalnog odbora MOBMS-a”. Hrvatska reprezentacija Roma slavila je pogocima Spasolia i Osmanovića 2:1, a jedini pogodak za “nacionalni odbor MOBMS-a” postigao je Rupić.

NOGOMETNA  UTAKMICA HVIDRA Sisak u sklopu kampanje Vijeća Europe “Svi različiti – svi jednaki”

Revijalna utakmica “Vatreni i Romi”, 21. siječnja 2007., Sisak

Organizator: HVIDRA Sisak

Promotor: NK Metalac

Utakmica navijača Engleska-Hrvatska, London

Utakmica engleskih i hrvatskih navijača

Druženje sa hrvatskim navijačima i studentima u Londonu – Hrvatska kuća

Druženje predstavnika veleposlanstva RH, engleskih i hrvatskih navijača sa učenicima londonske škole i uručenje poklona od strane hrvatske delegacije školi

Akcija “Raise the flag” – “Podignimo zastavu” – postavljanje materijala na Wembley – (Sa uvodnim taktovima hrvatske himne, molimo Vas da podignete svoju vrećicu u zrak ispred sebe, okrenutu tako da je strana na kojoj nije ništa otisnuto okrenuta prema igralištu (prema van). Kada svi hrvatski navijači učine istu stvar, cijela tribina će postati jedna velika hrvatska zastava.)

Navijačka veleposlanstva na EURO 2008

U sklopu organizacije europskog prvenstva EURO2008 u Austriji i Švicarskoj, 50 hrvatskih volontera radilo je na logistici, informiranju te dočekivanju hrvatskih navijača. Službeni partner UEFA-e u Republici Hrvatskoj je postigao dogovor sa organizatorima europskog prvenstva oko smještaja, prehrane, osiguranja, te ostalih uvjeta volontiranja u suradnji sa Volonterskim centrima u Republici Hrvatskoj – Rijeka, Osijek, Split i Zagreb i Regionalnim info-centrom za mlade.

Ovim projektom osigurava se pozitivno ozračje u zemlji domaćinu Europskog prvenstva, te se stvaraju preduvjeti za što ugodniji boravak hrvatskih navijača, te pozitivno promicanje hrvatske kulture i običaja.

Također, koordinacijski odbor je provoditelj službenog UEFA-inog programa navijačkih veleposlanstava za Republiku Hrvatsku, koji uključuje pripremu i informiranje navijača koji putuju na europsko prvenstvo kroz tiskane brošure, web portal www.vatreni.net i postavljanjem informativnog mjesta u centru gradova domaćina u kojima hrvatska nogometna reprezentacija igra utakmice.

Velika je želja navijača da pomognu i na svoj način daju doprinos u dobivanju organizacije predstojećeg Europskog nogometnog prvenstva 2012. godine. Zajedno sa svojim prijateljima, navijačima iz drugih zemalja, promoviraju Hrvatsku kao dobrog domaćina, ne samo u sferi organizacije, već kao zemlje istinskih prijatelja i ljubitelja nogometa.

Bez obzira na nacionalnost, vjeroispovjest, spol i dob imamo zajednički jezik: “kad lopta uđe u mrežu svi jednako glasno i strasno vičemo gooooool”

1. Navijački kongres, FSI, Emirates stadion, London

Po prvi puta su se okupili navijači svih europskih zemalja na Arsenalovom stadionu, kako bi raspravljali o modelima zastupanja navijačkih prava i interesa na razini krovne europske nogometne organizacije UEFA.

Postavljanje memorijalne ploče u Rijeci

Povijesni podaci ukazuju da se prvi nogomet na hrvatskom tlu prema modernim pravilima odigrao upravo u Rijeci 1873. godine na prostoru kraj današnjeg Metisa u Baračevoj (Industrijskoj) ulici. Povijesni izvori kazuju da su za to zaslužni engleski inženjeri koji su radili na ovim prostorima.

Kroz program uoči kvalifikacijske utakmice za Svjetsko prvenstvo 2010 Hrvatska-Engleska, namjera nam je daljnjim akcijama produbiti prijateljstvo Hrvata i Engleza kroz nogomet.

U Rijeci je prema prijedlogu englandfansa i British councila, u dogovoru sa britanskim veleposlanstvom, predviđeno svečano otvorenje spomen ploče povodom odigravanja prve nogometne utakmice modernog nogometa 1873. prema pravilima engleskog saveza (donesenih 1863), koju su igrali engleski radnici u Whitehead-ovoj tvornici i radnici mađarskih državnih željeznica povodom otvorenja željezničke pruge Rijeka-Karlovac. Svečano otvorenje 8. Rujna s početkom u 12.00 sati.

Utakmica engleskih i hrvatskih navijača Županja 2008

Organizirane skupine navijača reprezentacije Engleske tijekom dana putuju u kulturno-edukativni posjet Županji u organizaciji UNV “Prva nogometna lopta”, UMKI, FARE, FSI, British council, Englandfans. U Županji se s početkom u 11,30 sati odigrava nogometna utakmica hrvatskih i engleskih navijača, povodom prve utakmice sa Hrvatima i prve nogometne lopte koja datira iz 1880. Također, Konjogojska udruga “Stari graničar” će prevesti navijače i predstavnike British councila do Gimnazije Županja konjskim zaprežnim kolima gdje će sastati sa 100-injak gimnazijalaca iz Županje.

Okrugli stol u Zagrebu povodom 100 godina izdavanja službenih pravila nogometa u Hrvatskoj uz pomoć engleskog nogometnog saveza. Na okrugli stol je pozvano 20 predstavnika navijačkih skupina iz Hrvatske i Engleske. Teme uključuju razmjenu iskustava, razgovor o navijačkoj kulturi i njegovanje prijateljstva dviju nacija.

Turnir navijača EUROFAN 2009, Lviv, Ukrajina

U Ukrajini se od 25. do 28. lipnja 2009. po treći put održava međunarodni turnir EUROfan. Sudionici turnira su navijači: Zenit (Russia), Liverpool (England), Chievo Verona, Inter Milan (Italy), Schalke 04 (Germany), Ostrovia, Wisla (Poland), Wales supporters team, Rangers (Scotland), Atletico Madrid (Spain), Heerenveen (The Netherlands), Bohemians (Czech Republic), Rapid (Austria), Karpaty (Ukraine) and the Team of Ukrainian showbiz stars-MAESTRO.

Ove godine je putem pozivnice na turniru prisutna selekcija navijača hrvatske nogometne reprezentacije. U našoj ekipi ukupno je predviđeno 16 osoba koji će putovati minibusom.

Turnir se igra u Lavovu, Ukrajina sa ciljem druženja i sportskog nadmetanja navijača europskih zemalja, razvoja prijateljskih odnaosa navijača različitih zemalja i interkulturalne razmjene iskustava u susret uspješnoj organizaciji EURO 2012.

2. Navijački kongres, FSI, HSV i St.Pauli stadion, Hamburg

Sa preko sudionika iz 29 zemalja, najveći kongres navijača i predtavnika navijačkih organizacija. Prisustvovali su članovi iz hrvatskih navijačkih skupina. Osnovana je navijačka organizacija FSE koja će zastupati interese navijača Europe u dijalogu sa krovnom nogometnom organizacijom UEFA, što je potvrdio direktor komunikacija i savjetnik predsjednika William Gaillard. Izabran je upravni odbor, te je izglasan statut.

Najveći uspjesi Futsal lige Rijeka

 • zajednička liga muških i ženskih igrača
 • osnovano 6 novih malonogometnih klubova
 • ekipe iz lige sudjeluju u službenoj HNS ligi malog nogometa
 • dobitnik priznanja 6 godina za promociju tolerancije u nogometu
 • provedba UEFA programa za navijače na EURO 08
 • 50 hrvatskih volontera sudjeluje u organizaciji EURO 08
 • članovi navijačkih skupina sudjeluju na Europskim kongresima navijača
 • jedinstven spoj kampanje Stop rasizmu i Svi različiti-Svi jednaki u Europi
 • Konferencije i skupovi
 • Unite against racism, UEFA, Barcelona, 2006.
 • Unite against racism, UEFA, Paris, 2007.
 • Unite against racism, UEFA, Warsaw, 2009.
 • 1. europski navijački kongres, London, 2008.
 • 2. europski navijački kongres, Hamburg, 2009.
 • Priprema organizacije EURO 08, Geneva, 2007.
 • Priprema organizacije EURO 08, Wien, 2008.
 • Priprema organizacije EURO 08, Klagenfurt, 2008.
 • Konferencija Vijeća Europe, Warsaw, 2006.
 • Konferencija Vijeća Europe, Malmo, 2007.
 • Konferencija Vijeća Europe, Rust, 2008.

Međunarodne utakmice i turniri

 • Utakmica navijača Hrvatska-Engleska, Maksimir, 2006.
 • Utakmica navijača Engleska-Hrvatska, Wembley, 2007.
 • Utakmica navijača UNV Prva nogometna lopta-Engleska, Županja, 2008.
 • Turnir navijača EUROfan, Lviv, Ukrajina 2009.

Dobitnici priznanja za doprinos razvoja futsala, rekreacije i kulture sporta u Gradu Rijeci

Priznanje za doprinos razvoja futsala, rekreacije i kulture sporta u Gradu Rijeci dobili su:

GRAD RIJEKA

 • Gradonačelnik Vojko Obersnel

KANAL Ri

 • Igor & Orlando Rivetti

NOVI LIST

 • Sirotich, Cvijanović, Prodan

RTL

 • Maja Brkljača

HRT

 • Ranko Stojanac

SPORTCOM

 • Igor Vranić

RADIO OPATIJA – PRIMORSKI

 • Krunoslav Čovo

METIS 

 • Zlatko Moranjak
 • Bojan Sušanj

NS PGŽ

 • Peraić Ivan

HNK RIJEKA

 • Marina Vela

RIJEČKI SPORTSKI SAVEZ

 • Verica Mance

PU PGŽ

 • Damir Volf

RIJEKA SPORT

 • Zlatan Hreljac

UMKI

 • Drago Jelčić
 • Brankica Lukanić
 • ŽNK Rijeka – Jack pot
 • Berislav Sesar
 • Kristijan Brajković
 • Božičić Darko
 • Žare Martedić
 • Alen i Loris Rašpolić
 • Tin Vegar
 • Mihovil Dorčić
 • Veljko Karabaić
 • Igor Načinović
 • Milan Vukelić

 

 • AUTOTROLEJ
 • RIJEKA PROMET
 • INA
 • GUMISERVIS
 • HRVATSKA POŠTA