CEEPUS freemover stipendije

Trenutno je otvoren natječaj za freemover stipendije u ljetnom semestru akademske godine 2022./2023. u okviru Srednjoeuropskog programa razmjene za sveučilišne studije – CEEPUS.

Na freemover natječaju za stipendije u ljetnom semestru moguće je podnijeti prijavu za visoka učilišta svim državama članicama CEEPUS-a. Popis država dostupan je OVDJE.

Stipendije za studente u okviru programa CEEPUS u pravilu traju cijeli semestar, no mogu trajati i kraće. Studentske mobilnosti kraće od cijelog semestra imaju svrhu istraživanja za završni rad, praktični rad (npr. u laboratoriju) te terensku nastavu. Doktorandi se mogu prijaviti za boravke do 1 do 10 mjeseci, a iznimno i duže, u svrhu istraživanja za doktorski rad. Stipendije za nastavno osoblje, u trajanju od 5 do 30 dana dodjeljuju se sa svrhom održavanje predavanja na stranim visokim učilištima.

U slučaju dobivanja stipendije u freemover kategoriji, uvjeti stipendiranja (iznosi stipendija, što sve stipendije uključuju te trajanje mobilnosti) isti su kao i za prijavitelje mobilnosti unutar CEEPUS mreža, no freemover stipendisti imaju značajno manje šanse od prijavitelja unutar CEEPUS mreža da njihova prijava bude odobrena na natječaju.

Stipendije u okviru programa CEEPUS pokrivaju životne troškove i iznosi stipendije razlikuju se od države do države.

Detaljni postupak prijave za freemover stipendije opisan je Ovdje.