Spojevi na slijepo između lokalaca i stranaca u Rijeci

Projekt volonterke Europske volonterske službe Andreee Diane Kristof, koji se odvijao u Rijeci u sklopu Time to Move kampanje, od 18.10. do 7.11.2016. jučer je priveden kraju društvenom večeri i Erasmus Pub Quizom u Klubu mladih Rijeka.
Za sudjelovanje na projektu prijavilo se ukupno 42 mladih ljudi, a na same “spojeve na slijepo” otišlo je 16 parova. Parovi su bili spajani prema interesima koje su navodili u prijavnici, bez obzira na spol i mjesto porijekla. Tako su na dejt s mladima iz Rijeke otišli mladi iz Italije, Rumunjske, Turske, Moldavije, Portugala, Francuske, Poljske, Španjolske, Finske i Estonije, u dobi od 20 do 30 godina. Većina sudionika, i domaćih i stranih, studenti su na riječkom Sveučilištu, dok neki već rade, a neki i volontiraju u sklopu Europske volonterske službe.
Doživljaji sudionika “međunarodnih dejtova na slijepo” su svakakvi, ali svi su pozitivni. Iako su neki sudjelovali iz puke znatiželje, većina se u ovaj projekt upustila s ciljem da upozna i stekne prijatelje među mladima iz Rijeke, jer kako kažu, najbolji način za upoznati grad, ljude, običaje i kulturu upravo je kroz druženje s domaćinima. Višemjesečni boravak u Rijeci bilo bi šteta provesti samo s drugim Erasmus studentima bez upoznavanja mjesta, navika, ljudi i svih onih malih stvari koje čine jedan grad posebnim.

Cilj ovog projekta bio je uključivanje stranih studenata i volontera u lokalnu zajednicu, povezivanje mladih iz Rijeke s mladima iz cijele Europe, razmjena iskustva, mišljenja, upoznavanje novih kultura i poticaj za sudjelovanje u mnogim mogućnostima koje za mobilnost nudi Europska unija kroz Erasmus+ programe.